header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Club Nieuws

FLUITEN IN DE ZAAL & ZAALDIENST

Nieuws afbeelding 6-12-2022

06-12-2022

Het spel gaat veel sneller, het veld is veel kleiner en het publiek zit dicht op het veld en kan best veel kabaal maken. In diezelfde gezellige chaos probeert een coach zijn team aan het hockeyen te krijgen en te houden terwijl scheidsrechters of spe(e)lbegeleiders alles in goede banen proberen te leiden geassisteerd door de zaalwachten. Bij dit alles zijn ook de regels nog eens behoorlijk anders. Voor de regels en de verschillen heeft HC De Hoeksche Waard een speciaal boekje voor de zaal ontwikkelt en heeft de KNHB een reglement en een opsomming van de verschillen op: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

Het fluiten van wedstrijden in de zaal is wel anders dan op het veld. De scheidsrechters fluiten 3 wedstrijden (nieuw vanaf seizoen 2021-2022) van 35 minuten en na 17.5 minuten wisselen de scheidsrechters van kant. Tussen iedere wedstrijd zit 5 minuten pauze. De zaalwachten houden de tijd, de stand en eventuele tijdstraffen bij.

De nieuwe methodiek houdt in dat het thuisspelende team zorgt voor 2 scheidsrechters/spe(e)lbegleiders die alle 3 de wedstrijden van het zaalblok fluit, dus de 2 eigen wedstrijden én de tussenliggende wedstrijd. Wanneer is een team het thuisspelende team? Het team staat aangewezen als thuisspelend team als het team zaalleiding heeft, ook als de wedstrijd in een andere hal gespeeld wordt dan de eigen hal. Op het KNHB Match Center staat aangegeven wanneer een team de zaalleiding heeft. Deze methode is van toepassing op de gehele jeugdcategorie, dus zowel de O18/O16/O14/O12-jeugd als de Jongste Jeugd.

Zaaldienst

Zaaldienst heb je per veld. Bij Jongste Jeugd en Junioren geldt; ben je aan de beurt, dan heb je zaaldienst over alle drie de wedstrijden, wat betekent:

  • dat je als team 2 scheidsrechters meebrengt die alle 3 de wedstrijden van het zaalblok fluiten (voor de Jongste Jeugd adviseert de KNHB dat de spe(e)lbegeleiding zoveel als mogelijk door ouders wordt ingevuld)
  • je twee zaalleiders meebrengt
  • de zaalleiders houden de tijd, straftijd en de stand bij tijdens alle drie de wedstrijden
  • teams die niet spelen, verzoek je vriendelijk om naar het horeca gedeelte te gaan

Teams die geen zaaldienst hebben, hoeven dus ook geen scheidsrechters mee te nemen.

Bij de senioren neemt ieder team één scheidsrechter mee. De teams die zaaldienst hebben, nemen 2 zaalleiders mee.

Zijn er binnen het team geen ouders beschikbaar die een scheidsrechterskaart hebben, dan heeft onze club een poel beschikbaar van scheidsrechters die willen en kunnen fluiten. Dit kost € 25 per 3 wedstrijden (dus per blok) wat direct aan de betreffende scheidsrechter moet worden afgerekend.

Het team kan deze scheidsrechters zelf benaderen en vragen naar zijn of haar beschikbaarheid. Let hierbij wel op het niveau van deze scheidsrechters in relatie tot jullie eigen team. Enkele scheidsrechters hebben zelf ook functies binnen teams, dus het kan zijn dat deze niet beschikbaar is op jullie dag en tijd.

Naam
Team
Telefoon
Niveau
Rosa Plantinga MO16-3 nulzes15248441 O12 t/m O14-2
Jolijn Zwijgers MO16-4 nulzes36433753 O12 t/m O14-2
Sanne Schenk MO18-2 nulzes13528031 O12 t/m O16-2
Catharina Vrij MO18-1 nulzes21613694 O12 t/m O16-2
Lynn Uijlenbroek (CS+) MO16-3 nulzes18547393 O18-2 + O12 t/m O16-2
Casper Kerklaan H2 nulzes30275301 junioren
Manouk Zwijgers D2 nulzes46818991 junioren
Harald den Boef (CS+) H45-1 nulzes51733653 junioren & senioren
Fréderique Reijnierse (CS+) D30-1 nulzes27450894 junioren & senioren
Ron Uijlenbroek (CS+) nvt nulzes41522392 junioren & senioren

Net als op het veld doen de scheidsrechters hun uiterste best om de wedstrijd zo goed mogelijk te leiden. Wij vertrouwen er dan ook op dat zij worden gesteund door jullie eigen begeleiding, maar ook door de begeleiding van de tegenstander.

Hieronder staan nog een paar extra links voor een nog betere voorbereiding.

Daarnaast is er op 8 december om 20.00 een Zaalinformatieavond waarvoor iedereen is uitgenodigd. Dus ben je Coach, Trainer, Manager, Scheidsrechter of op een andere manier ge├»nteresseerd, kom gerust (aanmelden via [email protected]).

Indien er vragen zijn, neem gerust contact op met de Scheidsrechterscommissie via [email protected].

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


KOPEN VOOR JE CLUB

Boek je een reis of hotel? Of koop je een laptop, koelkast of een mooi kado (voor jezelf)? Via Kopen voor je Club koop je 1.000.000 artikelen online én spaar je tot 8 procent van het aankoopbedrag voor onze club.

Geen registratie, geen inlog, geen code of wat dan ook. Slechts één muisklik extra.

  

JEUGDFONS SPORT&CULTUUR

 

Sponsoren