header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Club Nieuws

FLUITEN IN DE ZAAL & ZAALDIENST

Nieuws afbeelding 23-11-2023

Het spel gaat veel sneller, het veld is veel kleiner en het publiek zit dicht op het veld en kan best veel kabaal maken. In diezelfde gezellige chaos probeert een coach zijn team aan het hockeyen te krijgen en te houden terwijl scheidsrechters of spe(e)lbegeleiders alles in goede banen proberen te leiden, geassisteerd door de zaalwachten. Naast dit alles zijn de regels ook nog eens behoorlijk anders. Al met al goede redenen om goed voorbereid de zaal in te stappen.

Voor de regels en de verschillen met het veld heeft HC de Hoeksche Waard een speciaal boekje voor de zaal ontwikkelt.

Belangrijk is, dat het fluiten van wedstrijden in de zaal sterk verschilt van het veld. De scheidsrechters fluiten 3 de wedstrijden in een 3-luik. De wedstrijden duren 35 minuten en na 17.5 minuten wisselen de scheidsrechters van kant, niet de teams. Tussen iedere wedstrijd zit 5 minuten pauze. De zaalwachten houden de tijd, de stand en eventuele tijdstraffen bij.

In Lisa en het KNHB Match Center staat aangegeven wanneer een team de ‘Zaalleiding’ heeft. Heeft een team de ‘Zaalleiding’, dan betekent dit dat dit team zorgt voor 2 ‘zaalwachten’ én 2 scheidsrechters/spe(e)lbegeleiders die dus alle 3 de wedstrijden van het zaalblok fluiten: de 2 eigen wedstrijden én de tussenliggende wedstrijd. Meestal speelt dit team in de Hoeksche Waard, maar het kan voorkomen dat een team een andere ‘thuishal’ van de KNHB toegewezen krijgt.

TIP: Kijk ruim van te voren wanneer en waar jouw team ‘Zaalleiding’ heeft!

Dit geldt overigens alleen voor de Junioren (O12 tot en met O18) en de Jongste Jeugd. Bij de Senioren neemt ieder team 1 scheidsrechter mee naar iedere wedstrijd; de regel van de Zaalwachten is wel gelijk.

Zaalleiding

Zaalleiding heb je als team per veld. Bij Jongste Jeugd en Juniorengeldt: heeft jouw team de zaalleiding, dan heb je de zaalleiding over alle drie de wedstrijden van jullie blok. Dit betekent dat je als team 2 scheidsrechters meebrengt die alle 3 de wedstrijden van het zaalblok fluiten (voor de Jongste Jeugd adviseert de KNHB dat de spe(e)lbegeleiding zoveel als mogelijk door ouders wordt ingevuld) én je 2 zaalwachten meebrengt.

De zaalwachten houden de tijd, straftijd en de stand bij tijdens alle drie de wedstrijden. Verder verzoek je de teams die niet spelen vriendelijk om naar het horecagedeelte te gaan, als ze dat al niet uit zichzelf doen, en ben je het eerste aanspreekpunt voor de teams en de zaalbeheerder. Teams die geen zaalleiding hebben, hoeven dus ook geen scheidsrechters mee te nemen.

Een zeer belangrijke taak van de zaalwachten is dat iedere wedstrijdop de tijd begint waarop deze ook hóórt te beginnen en exact op tijd stopt (wellicht alleen 1 uitspeelcorner). Alleen als alle wedstrijden exact op de juiste tijd starten, kan de zaal weer tijdig overgaan naar de zaalbeheerder.

Scheidsrechters

Anders dan op het veld, heeft de Scheidsrechterscommissie geen taak in de zaal. Er worden dus geen jeugdscheidsrechters gevraagd om te fluiten en er worden ook geen koppelingen gemaakt tussen wedstrijden en scheidsrechters; alle teams dienen zelf, naast de zaalwachten, de scheidsrechters te verzorgen.

Belangrijk is dat de managers of coaches van de teams de wedstrijdcodes voor scheidsrechters doorgeven aan de scheidsrechters die de wedstrijd(-en) fluit. Let op: dit is een andere code dat voor de coaches en iedere wedstrijd heeft een eigen code!

De tussenwedstrijd, de wedstrijd tussen de 2 uitspelende teams, welke dus ook gefloten wordt door de scheidsrechters van het team dat de Zaalleiding heeft, heeft ook een wedstrijdcode! Deze moet door de scheidsrechters van dienst aan minimaal 1 van de uitspelende coaches worden gevraagd, genoteerd en worden gebruikt voor het invullen van het DWF.

TIP aan de scheidsrechters: vraag de code van de tussenwedstrijd direct aan de tegenstander van jullie eerste wedstijd! Mocht hij deze niet direct paraat hebben, heeft hij genoeg tijd om deze te vinden en kun je er nogmaals om vragen na afloop van jullie eerste wedstrijd; deze tegenstander speelt namelijk na de rust van 5 minuten de tussenwedstrijd.

Zijn er binnen het team geen of te weinig ouders beschikbaar die een scheidsrechterskaart hebben, dan heeft HC de Hoeksche Waard een poel beschikbaar van scheidsrechters die willen en kunnen fluiten. Dit kost € 25 per 3 wedstrijden per scheidsrechter (dus per blok) wat direct aan de betreffende scheidsrechter moet worden afgerekend.

Het team moet deze scheidsrechters zelf benaderen en vragen naar zijn of haar beschikbaarheid. Let hierbij wel op het niveau van deze scheidsrechters in relatie tot jullie eigen team. Enkele scheidsrechters hebben zelf ook functies binnen teams (denk aan spelers of coaches), dus het kan zijn dat deze niet beschikbaar zijn op jullie dag en tijd.

Naam Team Telefoon Niveau
Jurre van Zijl JO18-1 nulzes12474401 O12
Rosa Plantinga
nulzes15248441 < O14-2
Jolijn Zwijgers
nulzes36433753 < O14-2
Lisanne van der Giessen MO18-2 nulzes43004898 < O14-2
Sanne Schenk MO18-2 nulzes13528031 < O16-2
Lynn Uijlenbroek (CS+)
nulzes18547393 MO18-2 + < O16-2
Manouk Zwijgers D1 nulzes46818991 junioren
Hans Arons
nulzes30380848 junioren
Stein Botterweg H2 nulzes57479716 junioren & senioren
Daphne Kimmel nulzes12827281 junioren & senioren
Harald den Boef (CS+) H45-1 nulzes51733653 junioren & senioren
Fréderique Reijnierse (CS+) D30-1 nulzes27450894 junioren & senioren
Ron Uijlenbroek (CS+) H45-1 nulzes41522392 junioren & senioren

Net als op het veld doen de scheidsrechters hun uiterste best om de wedstrijd zo goed mogelijk te leiden. Wij vertrouwen er dan ook op dat zij worden gesteund door jullie eigen begeleiding, maar ook door de begeleiding van de tegenstander.

Hieronder staan nog een paar extra links voor een nog betere voorbereiding.

Indien er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de Scheidsrechterscommissie via [email protected].

Heel veel succes en plezier in de zaal!

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws