header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Club Nieuws

Oude shirts naar Sportspullenbank

Nieuws afbeelding 22-11-2021

HC Hoeksche Waard doneert voorraad oude tenues aan de Sportspullenbank.

Afgelopen vrijdag brachten Astrid Smit, namens het bestuur en Marjolijn Bonthuis als afgevaardigde van de Materiaalcommissie een bezoek aan de Sportspullenbank in Rotterdam, met in hun kielzog (auto) de dozen met voorraad oude tenues.

De Sportspullenbank Nederland zamelt tweedehands sportkleding en -materialen in en stelt deze beschikbaar aan mensen die te weinig geld hebben om zelf spullen te kopen. Door bestaande en beschikbare spullen op deze manier te hergebruiken draagt de Sportspullenbank bovendien bij aan een duurzame economie.

Dit bezoek betekende ook een bijzondere ontmoeting met de grondlegger en stuwende kracht van deze stichting, Erna Truijens, waar de passie, energie en daadkracht van afspat. Onorthodox en zich niet laten tegenhouden door ambtelijke regels krijgt ze ongelooflijk veel voor elkaar. Het gaat haar niet om de spullen, maar om bewegen:

"Sporten is zoveel meer dan dat uurtje bewegen op de vereniging. Het is meedoen met de samenleving, ergens bij horen, je fit en vrolijk voelen en natuurlijk fysiek in goede conditie blijven. Dan kan bij een vereniging, maar dat kan ook in de wijk, op het plein. Dan heb je wel sportspullen nodig. En daar zit nu net de uitdaging voor veel meer mensen dan we denken. En het gebrek aan sportspullen mag toch geen belemmering zijn om te kunnen sporten en dus om op deze manier mee te kunnen doen in de maatschappij? Bewegen en meedoen moet toch mogelijk zijn voor iedereen”.

De Sportspullenbank Nederland neemt een belemmering weg door sportspullen in te zamelen en uit te geven aan wie ze zelf niet aan kan schaffen. Hiervoor wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke instanties, partijen die sport als middel inzetten. Een van die organisaties is de stichting Hockey voor Iedereen Rotterdam, ook opgezet door Erna Truijens. Voor bijvoorbeeld een clinic op een pleintje gaat Truijens met haar door de gemeente gesponsorde elektrische bus het materiaal zelf brengen. Zo heeft ze oude doeltjes die ingezet kunnen worden en dozen met op maat geselecteerde kleding. Kinderen krijgen een stick, bal, scheenbeschermers en een shirt. En dat mogen ze na afloop houden.

Erna is kritisch ten aanzien van het systeem, dat ze het liefst op de schop zou nemen. Het geld zou rechtstreeks naar de sportaanbieders in de wijk moeten gaan, de organisaties die er daadwerkelijk voor zorgen dat mensen in beweging komen, coördinatoren van activiteiten die met hun voeten ‘in de klei’ staan en die niet altijd een HBO diploma op zak hoeven hebben (bij voorkeur eigenlijk niet). En niet naar campagnes of ambtelijke tussenlagen. Ook pleit ze voor het ontstaan van een circuit van ‘papa’s en mama’s’ die zorgen voor opvoeding en gezag op de pleintjes.

Ze sluit af met een samenvatting van haar drive: de Voedselbank is er voor de eerste levensbehoefte, maar bewegen komt absoluut op de tweede plaats. Bewegen en sporten zijn belangrijk voor je gezondheid en je welzijn, maar vooral ook om erbij te horen. Het gaat dan om trots en eigenwaarde. Iedereen moet mee kunnen doen!

De oude tenues van HC Hoeksche Waard hadden niet op een betere plek terecht kunnen komen. Wil je meer weten (of ook doneren): www.sportspullenbank.nl


Reacties


Michael Arbman

30-11-2021 @ 08:25:34 |samen met elkaar, voor elkaar

Reageer op het nieuws


Gerelateerde nieuwsberichten

Trainers gezocht
Zomerstop
€ 50,- retour

Agenda

Nog geen agenda punten.
Ga naar volledige agenda

KOPEN VOOR JE CLUB

Boek je een reis of hotel? Of koop je een laptop, koelkast of een mooi kado (voor jezelf)? Via Kopen voor je Club koop je 1.000.000 artikelen online én spaar je tot 8 procent van het aankoopbedrag voor onze club.

Geen registratie, geen inlog, geen code of wat dan ook. Slechts één muisklik extra.

  

JEUGDFONS SPORT&CULTUUR

 

Sponsoren