header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Arbitrage

Scheidsrechters zijn voor HC de Hoeksche Waard erg belangrijk. Elke wedstrijd verdient goede arbitrage, gefloten door scheidsrechters die zich onafhankelijk opstellen en kennis hebben van de spelregels. Iedereen, van speler tot publiek, waardeert het enorm wanneer een wedstrijd goed gefloten wordt. Omdat onze club afhankelijk is van vrijwilligers, verwachten wij van onze senioren, ouders van jeugdspelers en spelers in de A- en B-jeugd dat zij actief bijdragen door onder meer het fluiten van hockeywedstrijden.

Wat is arbitrage?
Arbitrage is het begeleiden van een wedstrijd op een sportieve en onpartijdige manier. Om dit goed te kunnen doen, zijn er in de eerste plaats duidelijke en heldere afspraken tussen de scheidsrechters en teams nodig. De belangrijkste afspraak is vanzelfsprekend het volgen van de officiĆ«le spelregels. Deze zijn voor iedere spelsoort op de website van de KNHB te vinden. Op deze website staan ook de briefings en andere tips die je kunnen helpen bij het fluiten en het maken van afspraken voorafgaand aan een hockeywedstrijd. Heb je toch nog vragen over spelregels of wil je graag tips bij het fluiten? Mail dan naar [email protected].

HC de Hoeksche Waard biedt zowel een jeugdopleiding voor iedereen in onze A- en B-jeugd als een opleiding voor ouders van jeugdleden en senioren. Naast theorie is er aandacht voor de praktijk en nieuwe scheidsrechters worden in ieder geval de eerste wedstrijd begeleid.

Cursus & Examen
Alle leden uit de A- en B-jeugd behalen in hun eerste jaar in de B-lijn hun KNHB scheidsrechterskaart. HC de Hoeksche Waard organiseert hiervoor twee keer per jaar een examen. Jeugdleden uit de A- en B-jeugd die nog geen kaart hebben, krijgen in het begin van het seizoen een uitnodiging voor het examen. Je bereidt jezelf hierop voor met de online cursus (Drillster) van de KNHB. Het jeugdlid ontvangt via email de login-gegevens om zich op eigen tempo en tijdstippen voor te bereiden op het examen. Dit werkt goed en leuk. Aanvullend vindt als voorbereiding op de club een uitleg over de spelregels plaats voor de cursisten. Niet verplicht, maar wel ondersteunend.

Het examen wordt schriftelijk afgenomen op de club. We benadrukken nog eens dat het examen doorgaans geen probleem oplevert voor de cursisten die Drillster 100% hebben afgerond en de 3 proefexamens van de KNHB hebben geoefend.

Na het met succes afleggen van het examen wordt door de Arbitragecommissie een scheidsrechterskaart aangevraagd bij de KNHB. Zodra de kaart binnen is, krijg het jeugdlid bericht over wanneer de kaart kan worden opgehaald. Dat ophalen is altijd mogelijk op zaterdag aan de bar.

Bovendien zorgt de Arbitragecommissie dat iedereen die al een kaart heeft, zijn kennis op peil kan houden met opfriscursussen en spelregelavonden, zoals het KNHB Spelregelcafé aan het begin van het seizoen.

Aan het gebruik van Drillster, organiseren van het examen o.l.v. een KNHB-examinatoren de productie van de scheidsrechterkaarten zijn kosten verbonden. Sommige clubs leggen deze kosten neer bij de cursisten. HC de Hoeksche Waard heeft ervoor gekozen deze kosten op zich te nemen. Dit sluit overigens niet uit dat in uitzonderlijke gevallen de kosten wel kunnen worden doorbelast aan de cursist.

Zaalhockey & selectieteams
Om in een eerste teams te mogen spelen is het voor A-jeugd en 2e-jaars B-jeugd verplicht om een scheidsrechterskaart te hebben. Verder geldt dat A-jeugd en 2e-jaars B-jeugd uitsluitend in de zaal mag spelen als zij een scheidsrechterskaart hebben.

Inplannen scheidsrechters
Ruim van tevoren worden de scheidsrechters voor de volgende weekenden ingedeeld en krijgt de scheidsrechter een email bericht dat hij of zij is opgesteld als scheidsrechter. Ben je echt verhinderd, dan dien je zelf voor een vervanger te zorgen en de Arbitragecommissie hierover tijdig te informeren.

Indien een scheidsrechter uit de A- of de B-jeugd niet komt opdagen en geen vervanger heeft geregeld dan wordt hij of zij op de volgende twee zaterdagen dat zijn of haar team thuis speelt opnieuw als scheidsrechter ingedeeld.


 

Agenda

Nog geen agenda punten.
Ga naar volledige agenda

KOPEN VOOR JE CLUB

Boek je een reis of hotel? Of koop je een laptop, koelkast of een mooi kado (voor jezelf)? Via Kopen voor je Club koop je 1.000.000 artikelen online én spaar je tot 8 procent van het aankoopbedrag voor onze club.

Geen registratie, geen inlog, geen code of wat dan ook. Slechts één muisklik extra.

  

JEUGDFONS SPORT&CULTUUR

 

Sponsoren