header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

HC de Hoeksche Waard

Menig HBS-er leerde midden vorige eeuw dankzij Hans de Liefde, leraar lichamelijke opvoeding aan de RHBS te Oud-Beijerland, naar al oude traditie om te gaan met een hockeystick. De Hoeksche Waard kende in die tijd nog geen hockeyclub en dus was het na het eindexamen voor velen gedaan met het beoefenen van deze sport.

Met het gereed komen van de Heinenoordtunnel voltrok zich een verandering in de samenstelling van de bevolking in de Hoeksche Waard. Zo vestigden zich veel mensen uit Rotterdam en omgeving op het voormalig eiland. Mijnsheerenland bleek voor de ‘import’ een geliefd oord om te gaan wonen. Deze groep mensen bracht haar eigen leefstijl met zich mee en dat betekende dat de behoefte aan een Hoeksche Waardse hockeyclub steeds meer werd gevoeld.

Het Everocken te Mijnsheerenland bleek daarvoor een uitstekende voedingsbodem. De vrienden Hans Oosterlee en Huib Fetter vestigden zich daar met hun respectievelijke echtgenote in twee naast elkaar gelegen huizen. Zij besloten te komen tot oprichting van een regionale, derhalve de gehele Hoeksche Waard omspannende, hockeyclub en betrokken de eveneens aan het Everocken woonachtige Herman van den Broek bij hun plannen.

Een bericht in het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard bracht de gezellen van Hans de Liefde en de ‘import’, op een zaterdagmiddag samen in restaurant De Luie Man (thans Binnenmaas geheten) gelegen op het Recreatieoord Binnenmaas. Het door Hans Oosterlee gepresenteerde plan om te komen tot oprichting van een onder de KNHB ressorterende hockeyclub, werd door alle partijen met enthousiasme ontvangen. Jan Hordijk uit Oud-Beijerland en Hans Veldhuis uit Puttershoek vormden samen met het reeds genoemde trio een voorlopig bestuur.

Tijdens de oprichtingsvergadering op 28 december 1972 in De Luie Man, werd Mixed Hockey Club de Hoeksche Waard geboren. Mede dankzij de heer Van Marwijk Kooij, toenmalig burgemeester van Maasdam, kon de club haar activiteiten gaan ontplooien op een deel van het Recreatieoord.

In het seizoen 1973/1974 werd voor het eerst deelgenomen aan de competitie. Omkleden geschiedde tussen de grasmaaimachines en het tuingereedschap in een ruimte van het Recreatieoord. Daar bevond zich ook een kraan met koud water. Onze gasten werden na afloop van de wedstrijd genood voor een biertje in De Luie Man. Later werd door eigen leden het houten Waterschapsgebouw te Klaaswaal afgebroken en op het Recreatieoord weer opgebouwd om te dienen als ons eerste clubhuis.

In november 2018 kregen we een nieuw clubhuis, gebouwd onder architectuur van Victor de Leeuw. Met drie velden en een prachtig multifunctioneel clubhuis is HC de Hoeksche Waard weer helemaal klaar voor de toekomst.

HC de Hoeksche Waard is een club die staat voor sportiviteit, respect , samenwerking, betrokkenheid en ambitieus. We vinden een positieve sfeer, respect voor elkaar en de omgeving én betrokkenheid erg belangrijk. Er is plaats voor plezier in de sport én voor de ambitie om te presteren.

 

KOPEN VOOR JE CLUB

Boek je een reis of hotel? Of koop je een laptop, koelkast of een mooi kado (voor jezelf)? Via Kopen voor je Club koop je 1.000.000 artikelen online én spaar je tot 8 procent van het aankoopbedrag voor onze club.

Geen registratie, geen inlog, geen code of wat dan ook. Slechts één muisklik extra.

 

Sponsoren

Vacatures

2. Evenementen, Activiteiten & Horeca
Lid
5. Hockey support
Voorzitter
6. Hockey technische zaken
Lijncoördinator Meisjes D
5. Hockey support
Operationeel